+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden İskenderun / Antakya yemekleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. elifizmir
    Özel Üye


    İskenderun / Antakya yemekleri





    İskenderun / Antakya yemekleri Forum Alev
    Arap Kebabı

    Malzemeler:
    250 gr koyun kıyması
    250 gr kırmızı taze biber
    3 orta boy soğan
    150 gr domates
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 demet maydanoz
    1 çay kaşığı karabiber
    Yarım paket margarin

    Yapılışı:

    Kıyma bir tencerede,hafif ateşte suyu çekilinceye kadar kavrulur. Yağı, tuzu, karabiberi ilave edilir. İnce doğranmış soğan ve kırmızı biber kıymaya karıştırılır, hafifçe öldürülür. Daha sonra kabuğu soyulmuş, küçük doğranmış domates ve salça tencereye ilave edilir. Hepsi karıştırılıp orta ateşte pişmeye bırakılır. Ateşten indirilmeden önce ince doğranmış maydanoz konulur. Çiğ köfteyle beraber de servis yapılabilir.

    Etli Aşur

    Malzemeler:
    500 gr incik (yağsın parça et dana yada koyun ayrıca gerdan eti,horoz,tavuk etleriyle de yapılır.)
    3 su bardağı dövülmüş buğday
    1 çay bardağı nohut
    1 yemek kaşığı kimyon
    1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
    1 yemek kaşığı tuz
    1 büyük baş soğan
    1 paket tereyağı (250 gr)
    200 gr ceviz

    Yapılışı:

    Buğday bir gece suda bekletilerek açılması sağlanır. (arzuya göre nohutta ilave edilebilir.) Bütün malzeme tencereye konularak 1 saat pişirilir. Piştikten sonra büyük bir tahta kaşıkla (25-30 dak.) özleşinceye kadar dövülür. Bir tavada yağ kızdırılır. Yağın üçte biri tavada bırakılarak gerisi tenceredeki aşurün üstüne dökülüp karıştırılır. Servis tabağına alınır. Ceviz içi tavadaki yağda kızartılarak tabaktaki aşurün üstüne konur. Diğer taraftan kimyon kuru bir tavada hafif ateş üstüne konur, çevrilir ve tabaktaki aşurün üzerinde gezdirilir.

    Tepsi Kebabı

    Malzemeler:
    1 kg orta yağlı kıyma
    400 gr kuru soğan
    4 bağ maydanoz
    100 gr taze biber veya iki yemek kaşığı toz biber
    2 domates
    2 patates
    1 baş sarmısak
    1 çay kaşığı yeni bahar
    Karabiber, tuz

    Yapılışı:

    Maydanozlar ince kıyılır, yarısı, karabiber, baharat, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuzla birlikte kıymaya karıştırılıp iyice yoğrulur. Diğer tarafta ince doğranmış taze biber ve tuz iyice karıştırılıp bir tepsinin altına açılır. Hazırlanmış kıymadan küçük parçalar koparılıp,elde ince açılarak tepsideki malzemenin üstüne döşenir. Tepsinin tümü etle kaplandıktan sonra üstüne halka kesilmiş patates, domates ve bir bardak suda eritilmiş bir kaşık salça konarak fırında pişirilir.

    Çevirme


    Malzemeler:
    1 kg uzun patlıcan
    1/2kg kuşbaşı et
    2 su bardağı pirinç
    4,5 bardak su
    200 gr çam fıstığı
    125 gr margarin
    Baharat(yenibahar,karabiber)
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 bardak kızartma yağı

    Yapılışı:

    Patlıcanlar soyulur, boyuna dilimlere ayrılır ve kızartılır. Kızartma işlemi bittikten sonra patlıcanlar, yarısı tencere dibine,yarısı dik bir şekilde tencere kenarına dizilirler. Üzerinde parça etler önce haşlanır. Sonra kızartılır. Tencereye dizilmiş olan patlıcanlar üzerine parça etler yayılır. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç suyu, tuzu ve yağı ile birlikte tencereye ilave edilip üstü kapatılır. 20 dakika çok hafif ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra 5 dakika soğuması beklenir,sıkıştırılır ve servis tabağına çevrilerek konur. Çam fıstığı yağda kızartılır, üzerine dökülür. Yemek servis tabağında kek görüntüsündedir.


    Yılanbalığı

    Malzemeler:
    1 kg yılan balığı
    1 çorba kaşığı tuz
    Baharat

    Yapılışı:


    Balığın derisi sırtından yüzülür. (Tulum halinde çıkarılması iççin kaygan olan deri ve gövde el küle batırılarak veya kağıtla ayrı ayrı tutulup gömlek çıkarır gibi soyulur), soyulan balığın karın tarafı yarılarak içi temizlenir. Sıcak suyla iyice yıkanır. 5-6 cm boyunda doğranan balık, tuz, kimyon, kırmızı biber, reyhan, defne yaprağı ile terbiye edilir. Buzdolabında 5-6 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş balık zeytinyağında iyice kızartılır. (Yağını bırakıp çekmesi için bu kızartma süresi epeyce uzundur) Kızaran balık taratorla servis yapılır.


    Tuzlu Yoğurtlu Kabak Dolması

    Malzemeler:
    1 kg kabak (dolmalık orta boy)
    1 su bardağı pirinç
    300 gr kıyma
    Tuz, karabiber, nane, 4 diş sarımsak
    3 yemek kaşığı margarin

    Yeterli miktarda tuzlu yoğurt

    Yapılışı:


    Kabaklar dış yüzü sıyrılmadan oyulup yıkanır. Pirinç yıkanır. Et, karabiber, margarin ilave edilerek karıştırılır. Kabaklar doldurulup tencereye dizilir. Yüzünü örtecek kadar su doldurulup tencereye dizilir. Yüzünü örtecek kadar su konur, nane, dövülmüş sarımsak ilave edilir. Dolma pişmeden 5 dakika önce ayrı bir kapta eritilmiş tuzlu yoğurt katılır. Bir taşım kaynatılıp indirilir.
    Not: Servis bol sulu yapılır. Tuzlu yoğurt isteğe göre az veya çok konabilir.



    Firikli Aş

    Malzemeleri :
    2 bardak firik
    yarım bardak nohut
    yarım bardak bulgur (iri)
    1 küçük paket tereyağı (250gr)
    300 gr. kuşbaşı et (koyun ya da tavuk eti)
    6 bardak su
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz

    Yapılışı:
    Nohut akşamdan ıslanıp ertesi gün etle beraber güzelce haşlanır. Piştikten sonra ocaktan indirmeden tencereye firik, bulgur, tuz ve karabiber ilave edilir. Suyu çekilinceye kadar kaynatılıp altı kapatılır. Bir tavada kızdırılan yağ üstüne boca edilip karıştırıldıktan sonra dinlenmeye bırakılır.
    Not: Firik,sararmadan toplanan buğday başakları ateşte eriyene kadar dövülür ve samanı ayrılarak elde edilir.

    Afiyet olsun










  2. berfasor
    Emekli





    iskenderundan selamlar.mükemmel yemekler bunlar.tavsiye ederim.elinize sağlık









  3. elifizmir
    Özel Üye
    Sizlerle bu Yörenin insanları olarak Bildiğiniz ve Begendiğiniz Güzel Yemeklerinizi Bu başlık altında paylaşabilirsiniz










  4. berfasor
    Emekli
    antakyanın meşhur künefesi var.humus var.vs daha birçok yemek.malesef tariflerini bilmiyom, bilsem bi lokanta açardım



  5. skybaran
    Yeni Üye
    Dunya Mutfagindan yeni yemek tariflerini bu web sitesinde bulabilirsiniz



  6. tiesto198
    Yeni Üye
    ya bide meşhur içli köfte yane oruk var ama tarifini bilmiyorumm



  7. DR.MATRİX
    Özel Üye
    Etli Aşur

    süper olur Yemek isteyenler buyursunlar



  8. murti
    Usta Üye
    yav arap kebabı çekti canım hehee



  9. sordek
    Yeni Üye
    arkadaşlar hatay yemeklerini detaylı olarak anlatan, yöresel bir site keşfettim tariflerede yer verilmiş umarım beğenirsiniz. hataylife.com



  10. foralev
    Üye
    Hatay'ın yemekleri saymakla bitmez. En geniş yelpazeye sahip mutfaktır.



  11. ahmet_19
    Üye

    Cevap: İskenderun / Antakya yemekleri





    ben de beğendim çok güzel



+ Yorum Gönder
iskenderun yemekleri,  iskenderun yöresel yemekleri,  iskenderun meşhur yemekleri,  iskenderun yemekleri tarifleri,  antakyayemekleri
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi