+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Hangi ilimiz hangi meyveyle tanıır ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. Ziyaretçi


  2. Ensar
    Özel Üye





    Cevap: İŞTE TÜRKİYE'NİN MEYVE HARİTASI;

    Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde Antalya'nın Gazipaşa ilçesi çok sayıda meyvenin yetiştiği bir yerleşim birimi. Küçük ve kokulu muzuyla tanınan Gazipaşa'da, tropikal ülkelerde yetişen avokado, papaya, pepino ve Şili kirazını da bulmak mümkün. Sahilden başlayıp Toros Dağları'nın eteklerine kadarki dar ama verimli topraklarda 12 bin dekar alanda muz yetiştiriliyor. Yıllık muz rekoltesinin 45 bin ton olduğu ilçede, yaklaşık 15 yıldır da tropikal meyveler üretiliyor.

    Son yıllarda çilek üretimine de başlanan Gazipaşa'da, 10 bin dekar alanda yılda 40 bin ton ürün alınıyor. Kiraza yönelen üreticinin yüzü ise 600 rakımlı köylerde Mayıs ayı başında, 1600 rakımlı yaylalarda ise Ağustos sonuna kadar devam eden hasatla gülüyor.
    Alternatif ürün arayışları süren ilçede bodur elmacılık da hızla gelişiyor. Üç yıl önce kurulan bodur elma bahçelerinin gelecek vaat ettiği meyve cenneti ilçede, evlerin bahçesinde dut ağaçları, uzun sıcak yaz gecelerinin geçirildiği çatılarda ise halkın ''Çatı bağı'' dediği asmaların üzümü, hane halkının meyve ihtiyacını karşılıyor. Bu bereketli iki ürün, evin ihtiyaçları karşılanıp konuklara ikram edildikten sonra hasadı da yapılıp pazara çıkartılıyor.

    Antalya'da tatilini geçirenler, turizme yeni açılmaya başlayan Gazipaşa'ya kadar uzanamayacak olsalar bile şehrin her semtinde hemen her gün kurulan semt pazarlarında bu meyveleri bulabiliyor.

    TARIMA MERAKLI BERBERİN ULUBORLU'YA ARMAĞANI
    Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve bir dönem Mordiaum (Ayvalar Ülkesi) olarak anılan Isparta'nın Uluborlu ilçesi, artık kirazıyla tanınıyor.

    1960'lı yıllarda o dönemde berberlik yapan Ali Tuna'nın diktiği fidan sayesinde kirazla tanışan Uluborlu'da yetiştirilen ürünler Avrupa ve Rusya'ya ihraç ediyor. Haziran ayının ortalarından Temmuz ayının ortalarına kadar toplanan kirazlar, ilçede oluşturulan kiraz borsasında fiyatlandırılarak, İngiltere, Almanya ve Rusya'ya gönderiliyor.

    Kiraz üreticisi ve ihracatçısı da olan Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 22 bin dönümlük toprağın 13-14 bin dönümlük bölümünde kiraz üretildiğini bildirdi. 1970'li yıllardan beri Avrupa'ya ihraç edilen kirazın, en önemli alıcılarının İngiltere ve Almanya iken, bugün birinci sıraya Rusya'nın oturduğunu kaydeden Ünverdi, yıllık ihracatı 7-8 bin tonu bulan kirazın geçen yıl yüzde 48'inin Rusya'ya ihraç edildiğini söyledi.

    İhraç edilen kirazın kalibresinin çeşitli boyda yuvarlak delikler bulunan gereçle ölçüldüğünü ifade eden Ünverdi, 28 kalibre ile üstü ürünlerin ihraç edildiğini, bunun altında kalan ürünlerin ise iç piyasaya verildiğini kaydetti. Ünverdi, ''Gerçek Uluborlu kirazı yemek isterseniz buraya gelip üreticiye konuk olacaksınız. Kiraz tokluğuna da hasada yardım edersiniz'' dedi.

    ADANA'DA KARPUZ KEYFİ

    Türkiye karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, hasadı devam eden ürünler sıcak yaz günlerini serinletiyor.



    HATAY'DA KAVUN VE KİRAZ
    Akdeniz Bölgesinin en uç noktasında yer alan Hatay'da iklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde birçok ürünün yetiştiriciliği yapılıyor.

    Sanayi ürünlerinin yanı sıra portakal, kayısı, mandalina, üzüm, erik, kavun gibi meyve çeşitleri de Hatay'da yoğun olarak yetiştirilen ürünler arasında bulunuyor.

    Bölgede 178 bin 698 dekarlık yetiştirme alanı ve 13 milyon 594 bin 390 ağaç sayısıyla portakal, limon, mandalina, turunç gibi narenciye ürünleri ilk sırada yer alıyor.

    Kırıkhan ilçesinde 15 bin 700 dekar alanda yetiştirilen tadı ve güzel kokusuyla yaz aylarında sofraları süsleyen kavunun hasadına başlandı.

    İçinde bol miktarda su barındırmasının yanında A ve C vitaminlerince de zengin bir ürün olan kavun, vücudu serinletici özelliğiyle, yaz mevsiminde yenilecek meyveler arasında yer alıyor.


    ANAMUR'DA ARMUT, MUT'TA KAYISI
    Tarihi dokusu ve her geçen gün turizm pastasından daha fazla pay almaya başlayan, ''Güneyin incisi'' olarak nitelendirilen Mersin, tarımsal üretimiyle de meyve tabaklarını süslemeyi başaran nadir illerden.

    321 kilometrelik kesintisiz sahil bandı ve tarihi dokusuyla her geçen gün gündemde daha fazla yer almaya başlayan Mersin, tarımsal üretimiyle de göz dolduruyor. Türkiye'nin güneydeki en uç noktası olma özelliğine sahip kent merkezine 223 kilometre uzaklıktaki Anamur ilçesi de, bu üretim merkezlerinden sadece biri.

    Muzu ile ülke geneline nam salan bu ilçede, şu mevsimlerde bol ve ucuza muz bulmak mümkün. Kokusu ve lezzetiyle farkını hissettiren Anamur muzu, kilogramı 2 TL'den alıcı buluyor.







  3. Ensar
    Özel Üye
    EGE BÖLGESİ'NDE MEYVE ZENGİNLİĞİ
    İklim açısından Türkiye'nin ''şanslı'' bölgelerinin başında gelen, verimli topraklara sahip Ege Bölgesi'nde geniş yelpazede, hemen her çeşit meyve yetişiyor. İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.

    Ege'nin hangi kentine giderseniz, semt pazarlarına uğradığınızda tezgahları renklendiren bu zenginliği görmek, üstelik dalından yeni koparılmış, taptaze meyveleri çok ucuza almak mümkün.

    Birçok hastalığa neden olan ve hücrelere zarar veren radikallere karşı savaşan antioksidanlar en çok meyvelerde bulunuyor. Meyveler, A, C ve E vitaminleri başta olmak üzere çok sayıda vitaminin yanı sıra provitamin-A ve selenyum gibi antioksidanlar da içeriyor.

    İşte Ege'nin uçsuz bucaksız bahçelerinden sofralarımıza uzanan meyvelerin belli başlıları:

    BEREKETİ SİMGELEYEN ÜZÜM
    Üzüm, antik çağlarda Hitit ve Frigya tanrıçası Kybele'nin göğüsleriyle özdeşleşerek, Anadolu topraklarında bereketi simgelemiş. Tüm meyveler içinde en geniş spektrumlu antioksidan olarak gösterilen üzüm, içerdiği bol miktardaki potasyum, demir, A, B ve C vitaminleriyle daha dinç ve daha enerjik hissetmeye yardımcı oluyor.

    Yaş ve kurutulmuş biçimde tüketilen üzüm, sirke, pekmez ve çeşitli alkollü içeceklerin üretiminde başrol oynayan, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri.


    Özellikle Manisa ile özdeşleşen ''Sultaniye üzümü'', kabuğunun inceliği, güzel rengi, şeker oranının yüksekliği ile üstün kalitede sayılıyor ve bu özelliğiyle geniş pazara sahip. Yetiştirilen üzümlerden şıra, pestil, pekmez, sirke ve şarap da üretiliyor.


    AFRODİZYAK MEYVE: İNCİR
    ''Tanrıların kutsadığı mucize meyve'' olarak tanıtılan incir, Türkiye'de en çok Aydın ve çevresinde yetişiyor. Ege Bölgesi'nin simgesi haline gelen incir, 1 kilogramında 2 bin 900 kalori içeriyor. Yüksek kalorisi sayesinde E ve B vitamini üreterek kana çok hızlı geçen, bunun sonucunda da vücut ısısını kısa sürede yükselten incir, ''afrodizyak'' özelliğiyle de biliniyor.

    Ege Bölgesinin en meşhur inciri için İzmir-Aydın arasında rekabet yaşansa da, Tire, Akyurt, Başköy inciri coğrafi işareti almış.

    PADİŞAH ABDULHAMİT'E KIRKAĞAÇ KAVUNU
    Orta Asya'dan 1300'lerin sonu, 1400'lerin başında tohumu getirtilerek, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret alarak tescillenen ürünlerden biri daha. Yani artık Kırkağaç kavunu, bu marka altında satılacak.

    .
    Bol miktarda A, B ve C vitamini, potasyum, çinko ve iyot içeren, sinirleri yatıştıran, kanı temizleyen ve kolay uyku sağlayan kavun, damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor. Ancak şeker oranı fazla olduğu için ölçüyü kaçırmadan tüketmek gerekiyor.
    Cildi tazeleyen, canlılık ve güzellik kazandıran kavun, meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanılıyor.

    KEMALPAŞA'NIN KİRAZI
    Türkiye'nin önde gelen kiraz ihracat merkezlerinden biri İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde büyük çaptaki üreticilerin hemen hepsi ''İyi Tarım Uygulamaları'' ve ''Eurepgap'' sertifikasına sahip. Kalan çiftçiler de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yeni uygulamaya koyduğu ''Üretici Kayıt Defteri'' esasıyla üretim yapıyor. Bu sayede ilaç kalıntısı sorunu Kemalpaşa'da üretilen kirazlarda yaşanmıyor.


    SULTANHİSAR'IN ÇİLEĞİ
    Havaların ısınmasıyla tezgahlardaki yerini alan ''baharın müjdecisi'' çileğin dünyada 600 farklı çeşidi biliniyor. Türkiye'nin en kaliteli çileklerinin yetiştiği Aydın'ın Sultanhisar ilçesi, ürünü iç pazarın yanı sıra Rusya, Moldova, Romanya, Irak ve İran'a ihraç ediyor.







  4. Ensar
    Özel Üye
    EGE KIYILARINDA ŞEFTALİ

    Ege'nin kıyı kesimlerinde yaygın olarak yetiştirilen bu meyvenin dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülüyor. Uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonlarında da kullanılan şeftali, Avrupa'ya İspanyollar tarafından getirilmiş.

    Vitamin ve protein ambarı olan şeftaliyi alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer olgun şeftali alınacaksa hemen tüketmeli. Olgunlaşmamış şeftaliler ise evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletilerek olgunlaşmaları sağlanabiliyor.

    Ağız kokusunu alan, kanı temizleyen şeftali, öksürüğü de hafifletiyor.


    CAN ERİK BAHARI MÜJDELİYOR
    İklim açısından çok şanslı bir ülke olan Türkiye'de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmakmümkün. Bunlardan en tanınmış çeşitleri ''can'', ''papaz'', ''mürdüm'' ve ''tatlı üryani'' erikleri. Bu türlerin hepsi Ege Bölgesinde yetiştiriliyor.

    Eriğin bağırsak faaliyetini artırıcı etkisi var. Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu biliniyor. Karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi öneriliyor.

    TİRE'DE ''KALİFORNİYA FISTIĞI''
    Dünyanın en iyi Antep fıstığının yetiştirildiği Kaliforniya ile aynı enlemde bulunan Tire'de idealist bir teknisyenin dağlardaki menengiç ağaçlarını aşılamasının ardından, bugün Küçükburun köyünün tek geçim kaynağı bu ürün haline gelmiş.

    Bölgede yetişen fıstığın Tire pazarına gelmediği, ürünün Tire'den toplanıp Gaziantep'te fırınlandığı ve piyasaya bu ilden sürüldüğü belirtiliyor. Tireliler, fırınlamayı kendileri yaparak, bu üründen ''hak ettikleri'' parayı kazanmayı istiyor.

    Tire ayrıca karadutuyla da ünlü. Tire'de yetişen karadut, burada fabrika bulunmadığı için işlenmek üzere İstanbul ve Bursa'ya gönderiliyor. Karadut, lokum, konsantre ve meyve suyu şeklinde piyasaya sunuluyor.


    KESTANE DEYİNCE AKLA BURSA GELİYOR, AMA

    Her ne kadar Bursa kestane şekeriyle ünlü olsa da, Aydınlılar bu meyvenin ana vatanının kendi illeri olduğunu söylüyorlar. Aydın'ın yılda yaklaşık 15-20 bin ton ile kestane üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığı ve bölge ekonomisine büyük katkı sağladığı belirtiliyor.

    Bölgede yetişen kestanenin reklamını iyi yapamadıklarından şikayet eden üreticiler, mallarının işlenebileceği, ambalajının yapılabileceği bir fabrikanın kurulması halinde Aydın kestanesinin marka olacağına inanıyorlar.

    Doyurucu özelliğe sahip kestane, insanların beslenmesine katkı sağladığı gibi mideyi de güçlendiriyor.


    KÜTAHYA'NIN VİŞNE VE KİRAZI
    Kütahya merkezi ve ilçelerinin bu yıl ilkbahar aylarında fazla yağış almasıyla özellikle kiraz ve vişne rekoltesinde artış kaydedildi. Simav, Şaphane ve Pazarlar ilçelerinde yaygın olarak üretilen kirazın verim, rekolte ve fiyatı, bu yıl üreticileri memnun etti.

    Simav'da ihracata yönelik üretilen Napolyon cinsi kiraza özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Arap ülkelerinden yoğun talepler geldi. İlçeye gelerek çiftçiden ürünü dövizle alan ihracatçı firmalar, bunları ambalajlayarak yurt dışında gönderdiler. Bu ilçede üreticilerin, kirazın kilosunu yaklaşık 4 dolardan yurt dışına sattığı bildirildi.

    Pazarlar'da kış ve ilkbahar dönemlerinde kaydedilen yağışlar, meyve ağaçlarında bol verim sağladı. İlçede geçen yıl kirazda 2 bin 500, vişnede 8 bin 500 ton olan rekoltenin artacağı değerlendiriliyor. Simav, Pazarlar ve Şaphane'de bu yıl yaklaşık 50 bin ton kiraz elde edilmesi bekleniyor.

    Kütahya'nın bazı ilçelerinde kirazın yanı sıra diğer meyvelerin üretimine yönelik çalışmalar da yapılıyor. Simav'ın Koyunoba köyünde 30 çiftçi, yaklaşık 70 dekarda ilk kez çilek elde etti. Bu ürünler, merkezi Hatay'da bulunan firma tarafından Rusya'ya ihraç edildi.
    Gediz ilçesinde armut, ayva, elma, kiraz, vişne başta olmak üzere 405 bin 200 meyve ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan geçen yıla oranla iki kat fazla ürün elde edilmesi planlanıyor.

    Domaniç ilçesinde son yıllarda tarım arazilerinin gerektiği şekilde kullanılmaması nedeniyle çiftçiler meyveciliğe teşvik ediliyor. İlçenin bazı köylerinde üreticilerin vişne, kiraz, çilek gibi ürünlerden iyi verim aldıkları belirtiliyor.

    AFYONKARAHİSAR'DA NAPOLYON KİRAZI
    Dünyaca ünlü Napolyon kirazları Afyonkarahisar'ın Sultandağı bölgesinde önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Kendine özgü iriliği ve tadıyla dünyaca ünlü Napolyon cinsi kirazın yüzde 87'si Sultandağı'nda üretiliyor ve tamamına yakını ihraç ediliyor.
    Geçtiğimiz yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle 6 bin 200 ton ihraç edilen kirazın bu yıl yüksek rekolte sayesinde 10 bin tonun üzerinde ihraç edilmesi bekleniyor.

    Sultandağı İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre, yaklaşık 20 bin dekar dikili kiraz bahçesi bulunan ilçeye her yıl ortalama 15 milyon dolar girdi sağlanıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Rusya, ABD, Uzakdoğu ve son yıllarda Arap ülkelerine ihraç edilen Napolyon cinsi kirazın hasadı, 1 ile 1,5 ay sürüyor.

    Geçtiğimiz yıl düşük rekolte nedeniyle 3.5 ile 4.7 TL'den satın alınan kiraz bu yıl 2.5 ile 3 TL'den alınıyor. Kirazın yanı sıra vişne, elma, armut, şeftali erik ve Yakasenek beldesinde yoğun olarak prima, mehtaplı, alyanak, Malatya cinsi kayısılar da üretiliyor.

    Sultandağı bölgesi nüfusunun yüzde 90'ı meyve üretimiyle uğraşıyor.

    MEYVELERLE AĞIZLARI TATLANDIRAN ŞEHİR KONYA
    Türkiye'nin ''hububat ambarı'' Konya, ürettiği meyvelerle Türkiye'nin ağzını tatlandırırken, İç Anadolu'nun verimli toprakları, sofralara birbirinden lezzetli meyveler sunuyor. İç Anadolu Bölgesi'nde bu mevsimde beyaz kiraz, çilek ve kavunun hasadı yapılıyor.

    Konya'da geçen yıllara oranla yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sayesinde yüksek rekolte beklentisine giren üreticilerin, hasat mevsimiyle birlikte yüzleri gülmeye başladı. Konya'da, son hasat çilekleriyle Hüyük, beyaz kirazda Türkiye üretiminin neredeyse tamamını karşılayan Ereğli, patentli kirazıyla Akşehir öne çıkıyor.

    KİRAZIN BEYAZI KONYA'DA
    Konya'da ayrıca beyaz kiraz üretimi de yapılıyor. Haziran ayının sonlarına doğru başlayan beyaz kiraz hasadında rekolte geçen yıllar göre çok iyi. Yıllık 6 bin ton civarında üretilen beyaz kirazın yüzde 80'i, İtalya başta olmak üzere, Bulgaristan, Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere ihraç ediliyor.

    Toros Dağları eteklerindeki 15 köyde üretimi yapılan beyaz kirazın yüzde 20'si ise iç piyasada sofralık olarak tüketiliyor. Üreticiler, 85 kuruş ile 1 TL arasında değişen beyaz kirazın fiyatının en az 1,5 lira olması gerektiğini söylüyor.


    ÇİLEK VE KAVUN ÜRETİMİ
    Türkiye'de mevsim itibariyle bu dönemde sadece Hüyük ilçesinde çilek, üreticisinin yüzünü güldürüyor. Hüyük'te toplam 400 dekarlık alanda yetiştirilen çileğin 15 Mayısta başlayan hasadı devam ediyor. Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliğinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de sadece Hüyük'te üretilen organik çilek, İtalya, Norveç, Rusya'ya ihraç ediliyor. Yaklaşık 2 bin tona yaklaşan üretimi ve son hasat olmasının avantajlarını değerlendiren Hüyüklü üreticiler, sezon başında kilosunu 1 liradan sattığı çileği, bugünlerde 2 liraya satıyor.

  5. Ensar
    Özel Üye
    ELMA ÜRETİM ÜSSÜ KARAMAN

    Elma ağacı sayısında Türkiye lideri olan Karaman'da her yıl dikilen fidanlarla elma bahçeleri daha da genişliyor.

    Her yıl 400-500 bin tam bodur elma fidanının toprakla buluşturulduğu kentte, 8-10 yıl sonunda 10 milyon elma ağacına ulaşılarak, yıllık 1,5 milyon ton üretim hedefleniyor.

    Karaman'da elma bahçelerinde hasat henüz başlamazken, rekoltede bu yıl sadece yüzde 10'luk bir artış bekleniyor. Rekoltede çok büyük artış olmayacağı için fiyatların fazla değişmeyeceği, ancak bu yıl elmada kalitenin artacağı belirtiliyor.


    KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
    Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor. Meyvecilik yapılan 28 bin 76 hektarın, 23 bin 91 hektarı sulanabilir alanlardan oluşuyor.

    Eskişehir'de meyve yetiştiriciliğinde kaliteli, yüksek verime sahip, dış pazar isteklerine cevap verebilecek ve bahçeden sofraya üretim hedefleyen Meyveciliği Geliştirme Projesi devam ediyor. Proje kapsamında çiftçilere meyvecilik konusunda eğitimler veriliyor.

    İl genelinde en fazla yetiştirilen meyve elma. Bu yıl 510 hektar alanda yetiştirilen elmadan toplam 7 bin ton verim alındı. İl genelinde 7 bin hektar alanda yetiştirilen kirazın rekoltesi 2009'da 1700 ton olarak belirlendi. Bu yıl 25 hektarda yetiriştirilen vişnede de 1100 ton verim bekleniyor. Kayısı da il genelinde yetiştirilen ürünlerden biri olma özelliğine sahip. Bu yıl 10 bin hektarda yetiştirilen kayısıda 310 ton verim elde edildi.

    İç Anadolu ikliminin dışından mikro klima özelliği bulunan Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde, Akdeniz ikliminde yetişen zeytin ve nar üretimi gerçekleştiriliyor. Bu yıl 150 hektarda yetiştirilen zeytinden 270 ton, 150 hektarda yetiştirilen nardan da 550 ton verim bekleniyor.

    NİĞDE'NİN KİRAZLARI AVRUPA SOFRALARINDA
    Niğde'de hasadına başlanan kirazlar, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine de ihraç ediliyor. Niğde'nin ''kiraz bahçesi'' olarak da bilinen Ulukışla ilçesinde 3 belde ve 36 köyde kiraz yetiştiriliyor. Yöredeki 12 bin dekarlık alanda bu yıl 4 bin 500 ton kiraz rekoltesi bekleniyor.

    Hasadına başlanan kirazların büyük bölümü, başta Almanya, Hollanda, İsviçre ve İngiltere olmak üzere Güney Afrika, Rusya ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

    Ulukışla kirazı, bu yıl iç piyasaya kilosu 3-4 liradan satılıyor.

    TÜRKİYE'NİN ''YEŞİL ALTINI'' FINDIK
    Temmuz ayında Ordu'da kiraz hasadı yapılsa da, Ordu her zaman fındıkla anılıyor. Yılda 12 ton kiraz üretimi yapılan kentte, fındık üretimi ise yıllık 200 bin ton civarında. Gelecek ay hasadına başlanacak, buna rağmen 12 ay boyunca tüketilen fındık, en önemli ihraç ürünlerinden birini oluşturuyor.

    Zonguldak'ta, en fazla üretilen meyve olan kirazın, sis ve yağmur nedeniyle bu yılki rekoltesi düştü. Zonguldak İl Tarım Müdürü Yusuf Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte şu anda kirazın son hasat dönemini yaşadığını, elma, armut, fındık ve ceviz gibi meyvelerin toplanmasına daha zaman olduğunu söyledi.

    KARABÜK VE BARTIN
    Karabük'te halen toplanan kiraz, vişne, elma ve armut gibi ürünler üreticilerin ve tüketicilerin yüzünü güldürüyor. Kentte bu dönemlerde kiraz hasadı yapılırken, üretilen meyve, çevre illere de pazarlanıyor. Bartın'da da erik, kiraz, vişne ve çilek, bu aylarda tezgahları süsleyen meyveler arasında.
    Türkiye genelindeki hallere gönderilen Bartın meyveleri, kendine özgü aroması ve tadıyla talep görüyor. Kentte son yıllarda çilek üretiminde de artış var.

    GİRESUN
    Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan fındık, hem yetiştiği yöreye, hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamayı, toplanma zamanı gelmese de sürdürüyor

+ Yorum Gönder

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
hangi ilimiz hangi meyvesi ile tanınır,  illerin hangi meyvesi meşhur,  hsngı ıller hangi meyveyllr unkufur,  il il meşhur meyveler,  kestanede hangi vitamin var
5 üzerinden 3.00 | Toplam : 6 kişi