+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Kanada, Norveç, İsveç Finlandiya Yeme İçme Giyinme ve Yerleşim Özellikleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. Ziyaretçi

    Kanada, Norveç, İsveç Finlandiya Yeme İçme Giyinme ve Yerleşim Özellikleri





  2. ORKUN
    Usta Üye





    Cevap: Finlandiya

    Yerleşim Özellikleri

    Konum: Kuzey Avrupa, Baltik Denizi kıyısında, İsveç ve Rusya arasında yer almaktadır.
    Coğrafi konumu: 64 00 Kuzey enlemi, 26 00 Doğu boylamı
    Haritadaki konumu: Avrupa
    Yüzölçümü: 338,145 km²
    Sınırları: toplam: 2,681 km
    sınır komşuları: Norveç 727 km, İsveç 614 km, Rusya 1,340 km
    Sahil şeridi: 1,126 km
    İklimi: Tipik kuzey iklimi etkisini gösterir. Finlandiya'nın güneyinde kış ve yaz mevsimi ülkenin kuzey bölümüne oranla bir ay erken başlar.
    Arazi yapısı: Çoğunlukla alçak, düz ve inişli çıkışlı ovalar göllerin ve yüksek olmayan tepeliklerin arasında yer almaktadır.
    Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Baltik Denizi 0 m
    en yüksek noktası: Haltiatunturi 1,328 m
    Doğal kaynakları: Kereste, bakır, çinko, demir, gümüş
    Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %6.54
    sürekli ekinler: %0.02
    diğer: %93.44 (2005 verileri)
    Sulanan arazi: 640 km² (2003 verileri)


    Yeme İçme Gelenekleri


    Finlandiya yemeklerinde çeşitliliği ve yöresel tatlarıyla İsveç ve Rusya mutfağının malzemeleri vardır. Patates esas unsurdur ve lezzetli balık ve et soslarıyla servis edilir. Bazı geleneksel Finlandiya yemekleri orman tavuğu, rengeyiği, salatalık turşusu ve çok pişmiş som balığı içerir. Restoranlar ve oteller en iyi mevsimsel Finlandiya malzemelerini içeren çok çeşitli yemekler sunar. Klasik Avrupa tarzı hazırlanmış tatlar da vardır.
    Finlandiya’da günün damak zevki, geleneksel ve elit (gourmet) mutfağın, uluslararası modern tarzda uygulanması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gerek doğudan Rusya mutfağından, gerekse batıdan İsveç mutfağından adapte edilmiş baharatlar ve yemek tarifleri dikkati çeker. Fin mutfağında, gastronomik ürünler ve sağlıklı ürünler harmoni içindedir. Geleneksel gıda ürünleri ise patates, et, balık, süt ürünleri, çilek, böğürtlen, mantar ve kara ekmektir. Geyik ve ren geyiği eti özel bir itibar görmesine rağmen, domuz etinden yapılan sosisler özellikle saunadan sonra zevkle yenir.



    İsveç

    Yerleşim Özellikleri

    Yaklaşık 450,000 km² olan yüzölçümüyle İsveç, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en büyük üçüncü ülkesidir. Ülkenin toplam nüfusu 9.2 milyon olup yoğunluk bakımından km² başına 20 insan yaşamaktadır. Ancak nüfus yoğunluğu, güneye doğru gidildikçe ivmeyle artar. Ülkedeki halkın %85'i kentlerde yaşar.[2] İsveç'in başkenti aynı zamanda ülkedeki en büyük kent olan Stokholm'dür. Başkentte 1.3 milyonu merkezde olmak üzere 2 milyon insan yaşar. Ülkenin diğer büyük kentleri sırasıyla Göteborg ve Malmö'dür.

    İsveç, meclis sistemine sahip, meşruti monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Ekonomi bakımından gelişmiş bir ülke olan İsveç, The Economist'in Demokrasi İndeksi'ne göre birinci sırada olup, Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Endeksi'ne göre de yedinci sıradadır. Ülke bunun yanında 1 Ocak 1995 tarihinden beri bir Avrupa Birliği ülkesidir.

    İsveç, Ortaçağ'dan beri bağımsız ve tek bir ülkedir. Modern merkezli yönetim ise ilk defa 16. yüzyılda Gustav Vasa'nın kral oluşuyla başladı. 17. yüzyılda ülke İsveç İmparatorluğu'nu kurmak adına genişletildi. Ancak İskandinavya dışında fethedilen yerlerin büyük bir kısmı 18 ve 19. yüzyıllarda kaybedildi. İsveç'in bugün Finlandiya'da kalan doğu yarısı 1809'da Rusya tarafından ele geçirildi. İsveç'in yer aldığı son savaş ise 1814 yılında gerçekleşti. Bu savaş, İsveç'in, komşusu Norveç'i tek bir ülke altında birleştirmeye zorlamasıyla baş gösterdi. Kurulan birlik 1905 yılına kadar sürdü. 1814'ten beri İsveç, barış politikası izlemekte ve savaşa dayanmayan bir dış ilişki siyaseti gözetmektedir. İsveç patlak gösteren çoğu savaşta tarafsız kalmaktadır.


    İsveç Mutfağı,Yeme İçme Gelenekleri

    İsveç mutfağı, diğer İskandinav mutfaklarına benzerlik gösterir. Balık (özellikle ringa), et ve patates İsveç mutfağında önemli bir yere sahiptir. Baharatlar çoğu ülkenin mutfağına göre daha seyrektir.

    Geleneksel olarak et suyu ve haşlanmış patates ile servis edilen İsveç köfteleri en ünlü yemeklerindendir. Akvavit, popüler bir distile içecektir ve kültürel bir önem taşır.

    Yöresel çıtır ekmek Knäckebröd, günümüzde birkaç alternatife de sahiptir. Bunun yanı sıra İsveççe'de Lingon olarak adlandırılan dağ kızılcığı reçeli de kahvaltı kültüründe önemli bir yere sahiptir.

    Yöresel yemeklerden örnekler sunacak olursak Surströmming (Kuzey İsveç'e ait bir tür balık yemeği) ve Güney İsveç'te de yılanbalığı örnek olarak verilebilir.

    Her nasılsa İsveç mutfağı yabancı mutfakların etkisi altında kalmıştır. Günümüzde çoğu restorantta farklı kültürlere ait yemek seçeneği vardır.



    Norveç

    Yerleşim Özellikleri

    Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Oslo'dur. 385,252 km² alana yayılan Norveç'in, Finlandiya ile 729, İsveç ile 1.619, Rusya ile 167 kilometre sınırı vardır ve 21.925 kilometrelik çok uzun bir sahil şeridi vardır.

    Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standartına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğu için Avrupa Birliği'ne girmek istememektedir. Zira, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği ve dünya ve Avrupa balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile tanınmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Avrupa Birliği'ne olumsuz yaklaşmalarının bir nedeni de balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyeceği yönündeki çekinceleridir. Öte yandan; Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn ile birlikte EFTA (Avrupa Serbest Dolaşım Örgütü) üyesidir ve bu örgütü terk edip AB'ye geçmeyi istememektedir.


    Norveç Mutfağı (Bir yazıdan alıntıdır)

    Norveç mutfağı hemen hemen hiçbir Avrupa mutfağından etkilenmemiş olan katıksız bir mutfak. Özellikle de deniz ürünlerinden hoşlanan damaklar için bir cennet niteliği taşıyor. Eğer bir gün Norveç’e gitme şansını yakalarsanız, salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin yanı sıra bizim damaklarımıza biraz ağır gelse de peynirlerini ve özellikle de sütlü kahverengi peyniri tatmadan dönmeyin.

    Norveç mutfağında en çok hoşuma giden şey ise, nar, taze bakla, köz patlıcan ve salatalık turşusu gibi bizim mutfağımızın o çok bilinen tatlarının yemeklere eşlik etmesiydi. Sadece bizim mutfağımıza tanıdık gelen malzemeleri değil, bazı Güney Asya sebzelerini ve Afrika meyvelerini de yemeklerine başarılı bir biçimde sokuşturmayı başarmışlar. Sonuçta çok lezzetli malzemelerin bir araya getirildiği bir mutfak oluşmuş.







  3. Ziyaretçi
    Teşekkür ederim







+ Yorum Gönder

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
kanada norveç isveç finlandiya,  isveçin yeme içme giyinme ve yerleşim özellikleri,  finlandiya gelenekleri,  isveç gelenekleri,  isveç giyim tarzı
5 üzerinden 4.31 | Toplam : 13 kişi