+ Yorum Gönder
Öğretim ve Bilgiler Bölümünden İlköğretim - Yazım ve Noktalama - Türkçe Test Soruları - Noktalama İşaretleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. Hasan
    Özel Üye


    İlköğretim - Yazım ve Noktalama - Türkçe Test Soruları - Noktalama İşaretleri





    İlköğretim - Yazım ve Noktalama - Türkçe Test Soruları - Noktalama İşaretleri Forum Alev
    İlköğretim - Yazım ve Noktalama - Türkçe Test Soruları - Noktalama İşaretleri

    Soru 1. Üç günden beri uykusuzum (I) uyumayı unuttum (II) desem abartmamış olurum (III) Yastığa başımı koyup (IV) tatlı rüyalara dalmayalı ise neredeyse dört ay oldu.
    Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine hiçbir noktalama işareti getirilemez?
    A) IV. B) II. C) III. D) I


    Soru 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta (…) yanlış kullanılmıştır?
    A) Yemekten sonra tatlılar, kahveler, meyveler… ikram edildi.
    B) Ev sahibi kesin konuştu: Ya kirayı artıracaktık; ya da…
    C) Neler konuşulmadı ki o akşam: Siyaset, spor, magazin…
    D) Evdeki sohbetimiz üç ayaklıdır: Biri ben, biri annem, biri de babam…


    Soru 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A) Son günlerde zamlar arka arkaya gelmeye başladı.
    B) Onunla görüşmeyeli aylar oldu.
    C) Deve kuşu gibi başını kuma sokuyor.
    D) Senin bundan haberin var mıki?


    Soru 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    A) O zaman onbir yaşındaydım.
    B) Sanmayınki o bu konuda bilgisiz.
    C) Bizide beraberinde götürmek istedi.
    D) Bizimle gelmeyeceğini babama söylemiş.


    Soru 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bitişik yazılması gereken “-da (-de)” ayrı yazılmıştır?
    A) Diğer arkadaşlar da benimle aynı görüşteydi.
    B) Davranışları da sözleri gibi tutarlı değildi.
    C) Yüzün de her zamankinden farklı bir tebessüm vardı.
    D) Poşetin içine diğerlerini de koyalım.


    Soru 6. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?
    A) Bu dergi, TÜBİTAK’ın desteğiyle çıkıyor.
    B) Kırtasiyemizde UNICEF’in hazırlattığı kartlar da var.
    C) Teknisyen olan kardeşim, MTA’da çalışıyor.
    D) İTÜ’nin bahar şenlikleri çok görkemliydi.


    Soru 7. Sende git, sende unut, kimler unutmadıki…
    Bu dizede kaç yazım yanlışı yapılmıştır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4


    Soru 8. Aşağıdakilerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?
    A) Bu konuyu A’dan Z’ye hepimize öğretmişti.
    B) 1980′li yılların en önemli gazetecisiydi.
    C) Sınavda, Türkçe’den zor soru gelmedi.
    D) Biz, daha çok Fatih’ler yetiştireceğiz, dedi.


    Soru 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımı yanlıştır?
    A) Barajdaki su seviyesi düşmeye başlamış.
    B) Sınıftakiler oldukça korkmuşlardı bu durumdan.
    C) Bilmemki bu parayı kimden bulsak.
    D) Bize çok kızmış, ne ki biraz gecikmişiz.


    Soru 10. Dergi, yasa, yapıt, gazete adlarının her sözcüğü büyük harfle başlar.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uymayan bir kullanım vardır?
    A) 1950 yılında yayın hayatına başlayan Hisar adlı dergi, uzun yıllar varlığını sürdürmüştür.
    B) Cengiz Aytmatov’un Cemile adlı hikayesi, birçok ödül almıştır.
    C) Edebiyat ve Eleştiri’nin bütün sayılarını aldım.
    D) Meclis, Türk Ceza kanununda değişiklikler yaptı.


    Soru 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A) Onlarla öğleden sonra Harput’ta buluşacağız.
    B) Öğretmenimiz Ömer Bey, Çanakkaleliymiş.
    C) Durumu Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazıyla bildirdik.
    D) Birinci Dünya savaşında birçok kayıp vermiştik.


    Soru 12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A) Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin.
    B) Buymuş oyun, gerisi yanlız çelik çomakmış.
    C) Gönlümü put sanıp da kıran kim?
    D) Ateşten zehrini tattım bu okun.


    Soru 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik eylemlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
    A) Kurallara uymayanları öğretmen ikaz etti.
    B) Sanık, bütün suçlamaları reddetti.
    C) Ödevlerini hazırlarken sana yardım ederim.
    D) Bu kadar aceleci olma, birazcık sabır et.


    Soru 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama ve yazım yanlışı yoktur?
    A) Bir takım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğru mudur?
    B) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrikada yetiştiği doğru mudur?
    C) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğru mudur?
    D) Birtakım meyvelerin sadece Güney Afrika’da yetiştiği doğrumudur?

    Cevaplar:
    1. A
    2. D
    3. D
    4. D
    5. C
    6. D
    7. C
    8. C
    9. C
    10. D
    11. D
    12. B
    13. D
    14. C

    ..










  2. Alev
    Özel Üye

    İlköğretim - Yazım ve Noktalama - Türkçe Test Soruları - Noktalama İşaretleri Makalesine henüz yorum yazılmamış. ilk yorumu siz yapın


Sponsor Bağlantılar
+ Yorum Gönder

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
kısaltmalarla ilgili test soruları
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi